Skip to content

1 juni 2018 – Cobouw: Blije koppensneller bespaart hoop ruggen met ‘grasmaaierzaag’

grasmaaierzaag

De vrolijke koppensneller John Blijleven bedacht een slimme vondst die letterlijk en figuurlijk een hoop ruggen bespaart: een grasmaaier met een zaagblad. Hij demonstreert hem op een bouwplaats in Den Haag: “Nooit meer gehurkt.”

Heijmans. Melden bij de uitvoerder. “Hier mag je niet parkeren”, zegt de man met helm en hesje bij de poort. Rechts het Haga-ziekenhuis. Achter hem de gigantische bouwput, meters onder het maaiveld, een maanlandschap van heuvels en 700 heipalen, waarvan de koppen moeten worden blootgelegd voor de fundering.

Donkere zonnebrillen en baarden. Herrie, maar weinig stof want Blijleven sloopwerken zette een nozzle (ronddraaiende waterspuitkop) op de Taets schakelkraker. Hier komen appartementen en een parkeergarage.

John Blijleven zit op de donkerrode graafmachine en kraakt funderingskoppen alsof het walnoten zijn. “Dat is het leukste dat er is.”

Blijleven belde ons, nadat hij het verhaal over Bertus en Hennie las. De twee betontimmermannen van zestig moeten doorwerken tot hun 67’e, maar voorspellen dat ze die pensioengerechtigde leeftijd nooit gaan halen. Ze snakken naar een beetje begrip voor bouwvakkers vanuit Den Haag.

Werkgevers en werknemers zetten zich in voor vervroegd pensioen en ook deze koppensneller vindt dat gezondheid boven alles gaat. Blijleven doet er alles om het werk voor zijn personeel (30 man) zo licht mogelijk te maken.

‘Doe niet zo gek, kijk uit’

Gezaag, gesjouw en gekraak. Als je zegt dat hier historische Romeinse bouwschatten zijn gevonden, zou je ook geloven. Dertig graden is het wel. Zweet en gesjouw en veel zand. Koppensnellen is aanpoten.

“Daarom zeggen wij altijd: doe normaal, doe niet gek, kijk uit. Dan maar iets later opleveren. We kunnen vandaag 100 palen doen, maar wat heb je daaraan als je morgen ziek thuis zit?”

De zware wapening van de betonnen funderingspalen moet worden blootgelegd. “Eerst zagen we de paal in op 10, 15 centimeter hoogte”, legt Blijleven uit.

“Zwaar werk? Jazeker. Je zit constant op je knieën, sommige medewerkers zaten weken thuis vanwege allerlei klachten.”

Gebukt zagen

Dat gebukt zagen, moet toch anders kunnen, dacht de koppensneller. Met zijn broer is al hij altijd in de weer met innovatie. Begin dit jaar ging er ineens een lampje branden.

“Waarom gebruiken we niet een grasmaaier die ze langs de kant van de weg gebruiken om de berm te snoeien als basis? Dan zetten we daar een zaagblad op.”

Zeker geen hogere wiskunde, maar het werkt wel.

“Hoe we op dat idee kwamen? We hadden het er al een tijdje over. Ik denk dat praten over problemen helpt. Dan ga je er vanzelf over nadenken. Ineens kwam iemand op het briljante idee om de maaier te vervangen door een zaagblad.”

Blijleven loopt met meer plannen rond om het werk aangenamer te maken voor iedereen. Hij wijst naar Martin. Met een riek peuzelt hij gebroken brokstukken tussen de blootgelegde wapeningsstaven vandaan. Daarna schept hij ze in een bak. Goed voor de biceps, maar…

“Die houten steel van de riek alleen al is erg zwaar. Moet je maar eens voelen.”

Dat klopt.

“Wij zoeken daar een alternatief van kunststof voor. En we hopen ooit nog een machine uit te vinden die de handhakker vervangt.”

Toekomstmuziek. Voorlopig genieten ze van de grasmaaierzaag.

Plannen op de Bahama’s

“Of ik er een patent op heb? Nee, hoor”, lacht Blijleven met pretoogjes die ook wel weet dat dit geen rocket science is. “Er zijn maar een paar koppensnellers in Nederland. Wat mij betreft gaan ze het allemaal gebruiken. Prima toch, als je zo mensen uit de ziektewet kunt houden. Gisteren hoorde ik op de radio dat de zorgkosten weer met twee miljard zijn gestegen.”

De vrolijke koppensneller moet door. Om halfdrie stoppen is het credo. “Na drieën hak je niet meer.” Op de Bahama’s was dat wel anders. Hele dagen op het strand zitten was er daar niet bij. “Nou ja, de allerlaatste dag dan. De rest van de dagen werkte ik van zes tot zes.”

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een praktische vondst die het werk lichter maakt soms ook. Trouwens. Ook letterlijk bespaart de grasmaaierzaag een hoop ruggen. “Of er alternatieven zijn? Ja. Maar die kosten 40.000 euro. (40 ruggen, red)”

Back To Top